Dinsdag 12 november 2019 - “De Groene Afslag” te Laren

Programma

Het programma van het RiskCongresPublicValues heeft als thema Risicomanagement in de publieke sector: De paarse krokodil? Het gaat om wat je niet ziet! Wat zijn de uitdagingen voor het jaar 2020 in de publieke sector op het gebied van Risk & Compliance. Daar willen we met dit Congres een antwoord op geven, met hulp van de experts uit de sector zelf. Het programma staat in het teken van de publieke sector waarin het voldoen aan de uitgevaardigde regels over risicomanagement (en compliance)  hoog op de agenda staat. De opzet van het Congres is bij uitstek interactief. Het congres begint om 12.00 uur, waarbij u de keuze heeft uit drie lunchworkshops. Daarna het interactieve plenaire gedeelte met drie keynotes, dan de networking pauze. Om 15.30 uur wordt de film vertoond over de noodzaak van digitale transformatie en de risico’s daarvan, direct gevolgd door discussie met experts. Om 16.30 uur wordt het plenaire gedeelte afgesloten met het rollenspel over een moeilijk gesprek dat met de toezichthouder gevoerd moet worden. Onze Content Director en moderatoren leiden alles in goede banen. De voertaal van ons Congres is Nederlands. Het Congres wordt om 17.15 uur afgesloten met een networking cocktail.

TijdOnderwerpSprekers
09.30 uur - 10.00 uur

Ontvangst, registratie en overhandiging Congresboekje.

10.00 uur - 10.05 uur

Algemeen welkom door  Congresvoorzitter Michel Klompmaker

10.05 uur - 10.10 uur
10.10 uur - 11.00 uur
11.10 uur - 11.45 uur
11.10 uur - 11.45 uur
12.00 uur - 12.15 uur

Inleiding middagprogramma door Michel Klompmaker.

12.15 uur - 13.15 uur
13.25 uur - 13.30 uur

Opening plenaire sessies door Michael van Woerden, Content Director. (Parkzaal, begane grond)

13.30 uur - 14.35 uur

Interactieve plenaire sessies over de impact van internationaal toezicht met als keynote vanuit de Europese Centrale Bank Pien van Erp Taalman Kip. De keynote van de ECB wordt direct gevolgd door de keynote van de Nederlandse Vereniging van Banken met als spreker haar voorzitter Chris Buijink. Daarna volgt het interactieve gedeelte met beiden en het publiek onder leiding van Content Director Michael van Woerden.

14.35 uur - 15.10 uur

Networking pauze, drinks

15.10 uur - 15.40 uur

De zes parallel case studies vinden plaats in samenwerking met onze Event Partners en staan onder controle van onze Content Director en bij elke sessie is een van onze moderatoren aanwezig. De hiernavolgende case studies staan vast.

  • Casestudy A 15.10 uur – 15.40 uur: Hearts and Minds Financial Sector (Cronezaal I +2, eerste verdieping)

Cultuur- en gedragsrisico’s zijn van belang voor de performance en voor de stakeholders van  organisaties, maar de vraag blijft: hoe pakken we die effectief aan? In deze sessie zullen Simone Heidema en Julia Rijssenbeek (beiden van CPI Governance) u meenemen in het succesverhaal van de Hearts and Minds voor het managen van gedragsrisico’s in de energiesector, zoals o.a. door Shell en BP toegepast. Deze concrete aanpak heeft zich inmiddels succesvol bewezen voor gedragsrisico’s energiesector breed. Hoe kunnen we Hearts and Minds toepasbaar maken in de financial sector? Moderator is Tony de Bree.

  • Casestudy B 15.10 uur – 15.40 uur: Wat hebben stresstesten en IFRS 9 met elkaar gemeen? (Jachtzaal, eerste verdieping)

Toezichthouders verwachten van banken dat ze snel stresstesten kunnen uitvoeren uitgaande van allerlei macro-economische scenario’s. Bij het realiseren van deze doelstellingen kun je als bank 2 vliegen in 1 klap slaan door één omgeving in te richten voor zowel stresstesten als IFRS9. Met deze oplossing kunnen dan o.a. ‘Capital ratios’ en ‘Expected Credit Losses’ berekend worden, om zowel te voldoen aan regelgeving als om de business te sturen. En u houdt de kosten voor compliance en risicomanagement binnen de perken. Tijdens deze presentatie hoort u van Gino Coene Practice Leader Risk bij SAS, hoe deze twee hete hangijzers door de inzet van analytics met één geïntegreerde oplossing aangepakt kunnen worden. Moderator is Wietse Louwes.

  • Casestudy C: 15.10 uur – 15.40 : De nieuwe mogelijkheden van online learning op het gebied van risk & compliance. ( Pijnenburgzaal, niveau min 1)

Mr. Christiaan van Bueren, oprichter van EduParc zal een actuele presentatie geven over e-learning mogelijkheden voor risk en compliance professionals. Moderator is Richard Monkau.

 

15:50 uur - 16:20 uur
  • Casestudy D: 15.50 uur – 16.20 uur: Internationaal Forensisch Data Management bij de Rabobank Groep (Cronezaal I +II, eerste verdieping)

Als het om forensisch onderzoek data gaat welke het in de categorie hoogste veiligheid valt, dan geeft dat extra dimensies aan het opslaan, distribueren en inzichtelijk maken van de data over de verschillende landen en service consumers. Robby Philips van het Rabobank Forensisch Incident Management project zal u inzicht geven in de manier waarop deze grote internationale speler dit in de praktijk heeft uitgerold. Moderator is Tony de Bree.

  • Casestudy E: 15.50 uur – 16.20 uur: De weg naar data gedreven toezicht.(Jachtzaal, eerste verdieping)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de komende jaren haar ambitie om een data gedreven toezichthouder te worden verder vorm geven. Ivo Vis, senior toezichthouder van het team digitaal onderzoek AFM, licht deze weg toe aan de hand van concrete voorbeelden, methoden en technieken. Moderator is Wietse Louwes.

  • Casestudy F: 15.50 uur – 16.20 uur:  Financiële economische criminaliteit, van denken naar doen. (Pijnenburgzaal, niveau min 1)                   De case van transactiemonitoring en het bestrijden van terrorismefinanciering, door Juliëtte van Doorn, Afdelingshoofd Toezicht Horizontale functies en Integriteit bij de Nederlandsche Bank. Moderator is Michael van Woerden.
  • Ronde Tafel voor maximaal 10 personen 15.50 uur – 16.20 uur, EMIR & IT impact, voor maximaal tien personen.  Voorinschrijving via info@riskcompliancecongres.nl  (Locatie : Boardroom van de VILLA, links op het landgoed bezien vanaf de entree). Presentatie Stephan van der Windt van Varrlyn Consulting. De moderator is Richard Monkau.

EMIR: Wat betekent het voor Uw IT landschap? En met welke IT uitdagingen moet u rekening  houden bij toekomstige regelgevingsinitiatieven zoals MiFID II? Tijd noch geld wordt bespaard. Wist U dat de Financial Services Industry naar verwachting meer dan 50 miljard dollar wereldwijd besteedde aan risico’s en regelgevende initiatieven in 2015? Het merendeel van deze kosten werden toegerekend aan IT. In het huidige regelgevingsklimaat moeten mondiale banken systemen vervangen of hun legacy systemen upgraden om de kwaliteit van gegevens en rapportage tijdlijnen verbeteren.
Tijdens deze ronde tafel bijeenkomst licht Stephan van der Windt een tipje van de sluier op; hoe een initiatief zoals EMIR het systeem landschap van een grote Nederlandse bank beïnvloedde; wat dit betekende voor hun IT roadmap binnen financial markets; en waarin zij slaagden. Dit alles aan de hand van een real life case. Maar wellicht belangrijker hoe kan uw organisatie van deze IT reality bite profiteren om toekomstige regelgevingsinitiatieven zoals MiFID II aan te pakken?

16.30 uur - 17.50 uur

Het Risk & Compliance Lagerhuisdebat 2016 zal onder leiding van Edwin Weller gaan over de impact van het internationale toezicht. De keynote inleiding wordt verzorgd door Arjen Tillema.  Andere inleiders / debaters zijn Leonique van Houwelingen en Maarten de Jong. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Joost Melis, zal beoordelen wie de beste Lagerhuis debater 2016 is. De overige juryleden zij Gert Demmink, Stijn Sarneel en Michael van Woerden. Het Lagerhuisdebat vindt plaats in de Parkzaal op de begane grond.

17.50 uur - 18.30 uur

Networking cocktail op het terras

18.30 uur - 21.00 uur

Networking diner met Professorendebat met onder andere Prof. Dr. Ronald Jeurissen en Prof. dr. Sharon Oded. Professor Jeurissen gaat spreken over “Giving voice to the values”en The moral muteness of managers”, met andere woorden waarom acteren ondernemingen  zo weinig op integriteitsrisico’s die zij zien? Professor Oded zal spreken over “Breaking the silence within organisations: how to mitigate the growing whistleblowing risks”. De heren professoren gaan daarna met elkaar in debat en met de aanwezigen, onder leiding van Edwin Weller. Tijdens het diner zullen de conclusies van het Lagerhuisdebat besproken worden door de Voorzitter van de Jury, Joost Melis en hij zal tevens de prijs van de de ‘Beste Debater Lagerhuisdebat 2016’ uitreiken.

Het diner en het Professorendebat vindt plaats in de Parkzaal op de begane grond.